Training Creatief &
Innovatief denken in het onderwijs

Kernwoorden: werkplezier, creativiteit, innovatie, ruimte, oplossingsgericht werken

Hoe ga je om met veranderingen? Zie je kansen voor groei of wil je liever dat alles hetzelfde blijft?

Hou je werkplezier vast en werk met passie

Het onderwijs verandert continu. Groepen en klassen worden groter, het lerarentekort groeit en het takenpakket van docenten wordt steeds zwaarder. Hoe ga je ermee om als er dingen binnen je schoolorganisatie veranderen? Tijdens deze training vertel ik hoe ik in de eerste 15 jaar van mijn carrière scholen in alle onderwijssectoren zag worstelen en hoe ik zelf als docente en onderwijsadviseur met veranderingen heb leren omgaan. De presentatie is een combinatie van humor, herkenbare anekdotes en interactie.

Werkdruk, administratie en veranderingen…

‘Met al die administratie kom ik nauwelijks nog toe aan lesgeven!’ Een veelgehoorde uitspraak in het onderwijs. Waarom ben je in het onderwijs gaan werken? Waarschijnlijk omdat je er plezier in hebt om anderen iets te leren, om iets te betekenen voor de nieuwe generatie. Ik kan me geen belangrijkere werkplek voorstellen dan het onderwijs, waar alles draait om groei, ontwikkeling en het opbouwen van veilige relaties. Het lastige is alleen dat onze maatschappij vooral stuurt op prestatie: tijd en geld. En dus zit ook het onderwijs vast in systemen, hebben zelfs kleuters een Citotoets en is er druk op het meten van een enorme waslijst aan dingen. En dat maakt de werkdruk – die al hoog is in het onderwijs – soms nog pittiger.

Jarenlange ervaring in het onderwijs

Al 10 jaar geef ik trainingen binnen het onderwijs over persoonlijk leiderschap, balans houden en out of the box denken. Wat mij iedere keer raakt zijn de drijfveren en talenten van mensen die ik tegenkom. En de verscheurdheid of disbalans die zij soms voelen tussen ‘het beste voor studenten of leerlingen’ en alles wat er ‘moet’ gebeuren. Dit heb ik van dichtbij meegemaakt. Ik werkte jarenlang in loondienst als docente en onderwijsadviseur. De projecten moesten in steeds minder uren, met steeds meer eisen én meer administratie. Toch bleef ik enthousiast en vond ik oplossingen, tot ook die niet meer werkten en ik steeds minder plezier kreeg in mijn werk. Nu heb ik weer volop energie. Mijn eigen proces is mijn inspiratie voor deze training.

Lef hebben. Op avontuur gaan.

Ik heb onder andere door de dingen die ik in mijn persoonlijke leven heb meegemaakt geleerd: als je succes wilt hebben, moet je je eerst bewust zijn van wat je anders wilt doen. Vervolgens moet je de oude dingen durven loslaten en dat vergt lef en avontuur.

Inspiratiesessie met beeld en interactie

Mijn trainingen zijn een goed verhaal verpakt in een combinatie van metaforen, interactieve oefeningen en beeldende voorbeelden. Soms confronterend, meestal met humor en altijd zorgend voor verbinding.

Mogelijke onderwerpen voor de training Creatief & Innovatief denken:

  • Omgaan met veranderingen
  • Werkdruk
  • Samenwerken
  • Hoe motiveer ik mijn leerlingen?
  • Plezier houden in je werk